Foredrag om Roald Amundsen

Tirsdag 26. mars fikk elevene på Vg2 Medier og kommunikasjon høre foredraget «De siste stedene på jorda» i regi av Den Kulturelle Skolesekken og Museene i Akershus. 

Foredragsholder foran tavla - Klikk for stort bilde Kristian M E Onarheim

Foredragsholderen Anders Bache jobber til daglig ved Roald Amundsen museet utenfor Oslo. Med stort engasjement ga han en grundig gjennomgang av Roald Amundsens liv, virke og nasjonale betydning. 

Visste du for eksempel at museet har navlestrengen til Roald Amundsen som en del av samlingen sin? 

Elevene fikk se unike bilder og filmer fra museets samling og Anders Bache fortalte om prøvelsene som måtte overvinnes under disse ekspedisjonene til polarområdene. Polfarerne tilbragte blant annet over to år frosset fast i isen da de forsøkte å komme seg gjennom Nordvestpassasjen, uten kommunikasjon med familie og venner hjemme. 

Liv stod på spill da noen av jordas mest ugjestmilde områder skulle kartlegges. Skjørbuk (en mangelsykdom som oppstår av for ensidig kost og mangel på vitaminer) herjet blant mannskapet. Denne sykdommen gjør at kroppen slutter å produsere bindevevsproteinet kollagen, og kroppen går nærmest inn i tilstand av forråtnelse. Tenner faller ut fra blødende tannkjøtt, og gamle sår og arr kan plutselig åpnes opp igjen og begynne å blø. Løsningen ble å fange pingviner til middag. 

Temperaturene kunne falle til så mye som minus førti grader. Sultne isbjørner vandret utenfor båten. Landskapet endret seg fra dag til dag, og det var en reell risiko for å falle ned i mørke is-sprekker, som ikke hadde vært der noen dager tidligere.

Under den kjente ekspedisjonen til sydpolen, hvor Norge og Storbritannia kjempet om å plante flaggene sine først, tok Amundsen i bruk hundesleder. Britene, ledet av Robert Falcon Scott, la sin lit til hester og motoriserte fremkomstmidler. 

Hele den britiske ekspedisjonen omkom på vei tilbake til skipet. Da Scott og mannskapet ble funnet oppdaget de et håndskrevet brev på innerlommen til Scott. Brevet var skrevet av Amundsen, og hadde tidligere blitt plassert på sydpolen, under det norske flagget. Det var dermed ingen tvil rundt hvem som var førstemann til sydpolen. 

Foredragsholder foran tavla - Klikk for stort bilde Kristian M E Onarheim

Dette dramaet var en av de største nyhetssakene i Europa da det pågikk og det er vanskelig å se for seg prøvelsene og den mentale belastningen dette må ha vært, i en tid uten teknologiske hjelpemidler som telefon, GPS og annet moderne utstyr.

Akkurat nå bistår Museene i Akershus eventyreren Kjartan Bergsvåg med å gjenskape en annen av Amundsens bragder. Da Amundsen kom gjennom Nordvestpassasjen, etter to år i frossen ødemark, ville han fortelle verden om sin bragd. Han la dermed ut på en 1300 kilometer lang tur med hundeslede, som måtte til for å komme seg til den nærmeste telegrafstasjonen i Alaska. 

Denne sledeturen blir gjennomført på nytt av Kjartan Bergsvåg i disse dager.  Amundsens bragder er dermed en fortsatt en kilde til inspirasjon for dagens eventyrere og polfarere.

Presentasjonen fra Anders Bache var lærerik og inspirerende, og det er flott at vi får løftet opp en av mennene som var med på å skape stor nasjonal stolthet for Norge.

Tekst: Kristian M E Onarheim